nedjelja, 8. travnja 2012.

Serijal Roberta Barrona: Catholicism


Otac Robert Barron snimio je ovaj revolucionarni program kao tematski prikaz onoga što(i zašto) katolici vjeruju. Ne radi se o video predavanju, povijesti Crkve ili promišljanju Sv. Pisma; ovaj privlačan i zanimljiv pristup koristi umjetnost, arhitekturu, književnost, glazbu i sva druga blaga Katoličke tradicije kako bi objasnio svevremenska učenja Crkve.

Otac Barron i ekipa serijala catholicism snimali su u Rimu, Krakovu, Varšavi, New Yorku, Jeruzalemu, Sao Paolu, Lourdesu, Guadalupeu, Auschwitzu, Ugandi... – na preko 50 lokacija u 16 država. Radi se o katoličkom filmu kakav još nije snimljen.

Na stranicama serijala možete pogledati kratke trailere svakog od nastavka(ima ih 10), a čitav sadržaj možete naručiti preko njihovih stranica, odnosno amazona. Radi se o nemaloj cifri tako da možete pribaviti snimke i putem nekih drugih kanala(torrent pretraga). Barron je poznat po svojem projektu WordOnFire koji se bavi evangelizacijom, a pripadni yt kanal također ima dosta sljedbenika. Poznat je po raznim programima i sudjelovanjima u televizijskim projektima tako da taj način nastavlja rad biskupa Sheena.

Od svetih mjesta Izraela do samog srca Ugande, od slavnih svetišta Europe do ulica Meksika, Kolkate i New Yorka, otkriva se misterij katolicizma. Naučite što Katolici vjeruju i zašto. Otkrijte puno značenje vjere.





PS

Jedan od razloga zašto sam napisao malo teksta o serijalu leži u činjenici da je projekt dugonajavljivan, u njega je uloženo više godina rada i milijuna dolara tako da smatram kako je već to samo po sebi preporuka. Barron je negdje spomenuo da mu je inspiracija bilo povjesničar umjetnosti Kenneth Clark sa svojim serijalom Civilisation(možete pogledati u cijelosti na youtubu, ali taj serijal je pomalo zastario i koliko se sjećam nije baš pouzdan što se tiče neumjetničkih tema i osjeća se jedna naklonjenost propagandi), no mene je Barronov serijal više podsjetio(iako su dosta različiti) na Schaefferov serijal How Should We Then Live?(također dostupan online, serijal mi je bio bolji od očekivanoga, ali to je vjerojatno zato što sam imao izrazito mala očekivanja – tretman KC i neki detalji su naišli na kritike). 

U Catholicismu sam očekivao povijesni pregled širenja katoličanstva(poput pete epizode u kojoj opisuje prve apostole, njihova putovanja i izgradnju Crkve), ali serijal je opširniji i obrađuje razne teme tako da nije sav naglasak na povijest(primjerice u trećoj epizodi se više bavi filozofijom, objašnjava argumente Sv. Anselma i Sv. Tome Akvinskog). Serijal nije baš ono što sam očekivao(što u formi, što u detaljima), ali zanimljivo pogledati. Nisam još pogledao sve nastavke, ali serijal je tehnički sjajno ostvaren(ako i ne znate engleski možete uživat u slici), ima zanimljiv sadržaj i vjerujem da će se mnogima svidjeti.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Popularni postovi kroz zadnjih 7 dana